Kestävyyttä maisema-arkkitehtuurilla – Innovatiivisia ratkaisuja pienille kunnille -hankkeen tavoitteena on auttaa pieniä ja keskisuuria kuntia suunnittelussa, päätöksenteossa ja maisemaan liittyvien ongelmien ratkaisemisessa sekä herättää kiinnostusta maisema-arkkitehtuuria kohtaan suuren yleisön keskuudessa.

Haluamme esitellä inspiroivia toimintamalleja, joilla pyritään kestävään maiseman käyttöön yleissuunnittelun ja päätöksenteon avulla. Pidämme tärkeänä ympäristöystävällisiä lähestymistapoja, kuten luonnon monimuotoisuutta edistäviä käytäntöjä sekä ilmastonmuutoksen seurausten ja vaikutusten lieventämistä. Meille on myös tärkeää lisätätietoisuutta maiseman sosiaalisista, kulttuurisista ja esteettisistä ulottuvuuksista. Näemme maisema-arkkitehtuurin keskeisenä tieteenalana näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

Miksi?

 

Pienten ja keskisuurten kuntien pormestareilla ja valtuutetuilla ei ole käytössään suuria tiimejä, ja heiltä puuttuu usein asiantuntijoita, jotka voisivat keskittyä pelkästään maisemaan ja ympäristöön. Tämä johtaa vaikeuksiin yleissuunnittelussa ja päätöksenteossa, olipa kyse sitten kunnan rakennetuista osista tai avoimesta maaseudusta. Tärkeä ja usein vaikea tehtävä on kunnan asukkaiden osallistuminen alueen päätöksentekoon. Hankkeen tavoitteena on auttaa tarjoamaan tietoa, työkaluja ja toimintatapoja, jotka auttavat pienten kuntien päättäjiä hahmottamaan avoimeen ja rakennettuun maisemaan liittyviä kysymyksiä ja tukemaan heitä aluesuunnittelussa ja kestävässä päätöksenteossa kunnan maankäyttötarpeiden sekä ympäristö- ja ilmastoystävällisen lähestymistavan osalta.

Tulokset

Hankkeen tuloksena syntyy esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja lyhyt käsikirja, jossa kuvataan välineitä, käytännön menettelyjä ja konkreettisia ratkaisuja, jotka yhdistävät ympäristökysymykset (erityisesti ilmastonmuutokseen sopeutumisen), kuntien kehityksen ja arkkitehtonisen paikan laadun sekä viimeisenä mutta ei vähäisimpänä taloudellisen kestävyyden eli maisema-arkkitehtuurin käsittelemät aiheet.

Kestävyyttä maisema-arkkitehtuurilla – Innovatiivisia ratkaisuja pienille kunnille on kaksivuotinen (2024-2026) hanke, jota rahoittaa Euroopan unioni Erasmus+-ohjelmasta ja joka toteutetaan yhdessä ulkomaisten kumppaneiden BDLA:n (Saksa), MARK:n (Suomi), SPU Nitran (Slovakia) ja tšekkiläisen IEPS:n kanssa.